Je kent het misschien wel, je vriend(in) zegde een afspraak
af waar je naar uit had gekeken en voelde alsof de grond onder je vandaan zakte.
Je krijgt allerlei gedachten als: ben ik niet belangrijk, hoe kan’ie dat nou
doen…hij weet hoe ik er naar uit heb gekeken. Wat kan er nou belangrijker zijn
dan onze afspraak? Je voelt je ijzig en kil aan de binnenkant of enorm verdrietig
en alleen.

Het kan ook zijn dat je de andere kant uitschiet. Iets in de trend van …..dan niet… ik heb jou niet nodig en bekijk het maar, dat is de ‘zoveelste’ keer (waar of niet waar…dat zou je eens na moeten kijken) dat je me ‘dit flikt’.
Ik wil je niet meer zien en vermaak me wel om vervolgens je vol te eten met een
zak chips of ander gedrag waar je naderhand meestal niet echt blij van wordt.

Vraag jij jezelf weleens af waar die heftigheid vandaan komt
als reactie op iets dat -in zichzelf- niet zo’n big deal is? Vast wel als het
vaker voorkomt dan je lief is.

Wat doe je dan? Ga je je reactie beredeneren, of ontkennen
of geef je de aanstichter van jouw gevoel de schuld van die heftigheid? Misschien
wel allemaal?

Of je jezelf wel of niet afvraagt waar de heftige emotie vandaan komt, probeer dan eens op een afstandje naar het voorval te kijken. Als toeschouwer. Distantieer je van het voorval en je gevoel. Niet om het gedrag
van de ander te rationaliseren of je emotie te vergoelijken. Nee, de bedoeling
is om in contact te komen met ‘wat IS’, van dat moment.

De onderliggende stroom in een heftige emotie is een reactie  die volgt op een opeenstapeling van meerdere van dit soort ervaringen. Een ervaring van ‘in de steek gelaten worden’, niet gehoord worden of dat er niet voldaan werd aan de noodzakelijke behoefte. Het begon met 1 ervaring, toen kwam een volgende, een 3e enz.

Omdat de eerste ervaringen waarschijnlijk plaatsvonden op een leeftijd dat we nog weinig copingsmechanismes hadden, hebben we overlevingsstrategieën bedacht. Die zijn heel helpend geweest jarenlang. Maar als we 20+ zijn geweest is het niet echt charmant meer om van iets als ‘een afspraak die niet doorgaat’ zo van de kook te raken.

OK, nou heb ik je bewust gemaakt van hoe bepaalde emoties kunnen
werken en wat dan? Hieronder een paar tips:

 • Het is belangrijk om te gaan kijken naar de
  historie. Wat kun je je herinneren dat er eerder is gebeurd waar je -als
  kind-  geen weg mee wist? Waar je pap van
  probeerde te maken om je gevoelens te kunnen reduceren, te handelen?
 • Ga dan – in gedachten- naar jezelf toe en maak
  contact met je kleine zelf. Troost je kleine zelf zo goed als je kunt en zeg:
  het is OK nu. Toen konden we die gebeurtenis geen plaats geven, nu kunnen we dat wel.

Er zijn nu een paar mogelijkheden die kunnen gebeuren: of je denkt…pfff niks voor mij, dat geneuzel in mijn verleden, je gunt je geen tijd of je wilt in dit heftige gevoel blijven en de daarbij horende gedachten, ze zijn zo lekker vertrouwt. 

Het kan ook zijn dat het een keer gaat proberen om te ervaren hoe het bevalt. Misschien lukt het niet, of niet in 1X. Geen man overboord.
Dit kun je leren. Het kunt het ook als te moeilijk ervaren en dan is het goed
om daar hulp bij te vragen.

Het heeft mij ook een behoorlijke tijd geduurd voordat ik in staat
was om contact te maken op een heldere manier met mezelf, en mijn jong zelf.
Als iemand die graag alles wil verklaren en haar hoofd ‘woont’ was het best een
dingetje om te gaan voelen op een manier die helpend en helend zou blijken te
zijn.

Ik wilde ook graag leren en helen van oud zeer, want in mijn
liefdesleven werd ik zo vaak getriggerd dat ik het niet uithield. De opgestapelde
gevoelens zorgden ervoor dat ik mijn keuzes afhankelijk werden van mijn gevoel
en had daardoor te weinig oplossingen voor handen. Dat maakte mij dan ook
minder charmant op zekere tijden en dat wilde ik niet meer in mijn leven.

Wil en durf jij ook te kijken naar de onderstroom in  bepaalde emoties en opnieuw je charmante en liefdevolle uitvinden?

Beoefen dan Zelfliefde.

Ontdek wat jouw triggers zijn, waar ze voor jou liggen en hoe ermee mee om kunt gaan.

Uiteraard wil ik je weer van harte uitnodigen voor de eerstvolgende workshop Master your Selflove (Word een meester in Zelfliefde) vrijdag 15 februari 2019 in Voorschoten. Mocht dat te ver voor je zijn dan ben ik bereid naar je toe te komen als er minimaal 4 deelneemsters zijn. Of we doen een online-bijeenkomst. Goed idee eigenlijk …ik bedenk het ter plekke ?

Fijn weekend, met een hartegroet van Géri

P.S. Nog even dit: moeders met kinderen kunnen enorm  getriggerd worden door hen. Het is – zeg maar- hogere Wiskunde in relaties. Ik zal er binnenkort eens over schrijven.