Lieve dames,

Een tijdje geleden kwam een leuke intelligente vrolijke vrouw bij mij in traject, die na een tijdje single te zijn geweest verrast werd met een verzoek om te daten.

Mijn cliënte werd door deze man benaderd en een aantal dagen van chatten begon. Ze bleken veel gemeen te hebben, beiden hoog opgeleid, een goede baan én single.

Interesses werden gedeeld en ook -enkele- ervaringen uit eerdere relaties werden gedeeld. Hij stelde haar goede vragen, soms ietwat doordringend maar ach, dacht ze, dat is best prima als iemand veel over me wil weten.

Kortom en vol goede moed werd er heen en weer geschreven via de chat en een eerste ontmoeting afgesproken.

Toen ze bij mij kwam had ze net haar eerste date achter de rug en kwam het stoom uit haar oren.

Uren bellen met vriendinnen, meditatie en zelfonderzoek had ze inmiddels besteed om het gedrag van haar date in perspectief te zetten.

Ze vertelde hoe verward ze was: “Het voelde zo bijzonder”, “ik was er niet mee bezig en omdat het uit onverwachte hoek kwam zag ik dat als een cadeau van de universe”, “onze gesprekken gingen zo diep” en hoe ze -tijdens de date- gemerkt had dat hij haar niet respecteerde in haar grenzen.

Kortom ze was boos!

Boos omdat ze haar grenzen aangaf en hij ze negeerde.

‘Nee, ze wilde niet bij hem slapen’. ‘Nee, ze wilde nog geen plannen maken om samen te wonen’.

Ze ervaarde hoe haar NEE, niet werd gehoord.

En toch? Toch was er iets interessants aan deze man. En ook haar verlangen om weer samen te zijn met iemand voelde fijn. Het lag zo dicht onder handbereik, ze hoefde alleen maar JA te zeggen, het was zo verleidelijk.

Waarom voelde het dan toch niet goed? Wat zag ze over het hoofd? Was haar intuïtie dat er iets geks aan de hand juist of zag ze ze vliegen?

Ik complimenteerde haar met de beslissing om met mij op contact op te nemen en vroeg haar, haar gevoel te beschrijven en het serieus te nemen.

Ze voelde zich gevleid dat hij slim was en een sterk karakter had en haar had uitgekozen. Hij had haar verteld dat hij er alles aan zou gaan doen om haar te veroveren.  En wat nog meer? Al onderzoekend vertelde ze dat hij haar pas bij de ontmoeting had verteld dat hij, behalve meerdere lange relaties en 6 kinderen bij 4 verschillende vrouwen. Wat ze raar vond was dat hij zei, dat hij met geen van de kinderen een band had opgebouwd. Weliswaar verontrustend, maar nog geen rode vlag.

Maar wat was het nou dat dat ze zo boos was geworden?

Tijdens het chatten had zij hem verteld dat ze behoorlijke liefdespijn had opgelopen in eerdere relaties.

Dat ze daarom rustig aan wilde beginnen met daten, elkaar verkennen en vooral niet er zo maar in springen.    

Tijdens het chatten was hij begripvol maar bij de eerste date kwam hij hier op terug en noemde haar AFHOUDEND.

Toen zijn we samen gaan kijken naar wat haar zo van slag had gemaakt in die opmerking over haar ‘afhoudend’. Was het wáár was dat ze afhoudend was, of juist ZORGVULDIG? Werd haar eerlijkheid, kwetsbaarheid en duidelijkheid nu tegen haar gebruikt? Wat was zijn motief hierin? Was hij haar week aan het maken om te krijgen wat hij wilde waardoor zij haar eigen uitgangspunten los zou laten?

Beetje bij beetje, naarmate ze meer ging vertellen en rode vlaggen ging zien, voelde ze dat haar intuïtie haar niet in de steek had gelaten en dat veel van wat hij ZEI,  niet klopte wat hij DEED. Hierdoor voelde ze zich steeds sterker worden en zag ze dat ze hem veel ruimte had gegeven om haar te beïnvloeden terwijl ze hem eigenlijk nog helemaal niet kende.

Internet daten is MAGISCH én ‘GEVAARLIJK.

Magisch omdat er zoveel oneindig veel meer mensen bereikbaar worden …er zit geen einde aan. Maar ook GEVAARLIJK! Want het is zo gemakkelijk om via de app of chat geheimen toe te vertrouwen aan iemand die je nog niet eens gezien hebt of gehoord. Het is zo gemakkelijk om je in te denken hoe iemand zal zijn, hoe zijn stem is, hoe hij zijn woorden bedoelt. Maar dat kún je niet weten totdat je hem ontmoet en gehoord hebt. Je ziet een foto en ‘praat’ met elkaar.  In platte tekst, zonder beeld en geluid, 2D dus. Niet meer van deze tijd.

Natuurlijk is video-bellen een uitkomst, maar écht weten hoe hij klinkt en eruit ziet doe je op het moment dat je hem ontmoet en zijn mimiek bij de woorden hoort. Dan pas kun je gaan ervaren hoe de ander is. Het is zo verleidelijk om een ideale man te creëren – in je hoofd-  en daarmee komen ook de verwachtingen om de hoek zetten. Ons verlangen om weer te verbinden.

Maar om ons te verbinden hebben we VERTROUWEN nodig.

Vertrouwen dat, in het verleden, regelmatig beschaamd is.

Van personen die je zou moeten kunnen vertrouwen, in de basis. Soms gaat het zo ver terug en komen we zelfs terecht bij onze gezinnen van oorsprong. Hebben we -niet goed- genoeg geleerd om op ons eigen innerlijk kompas te varen.

Een innerlijk kompas hebben we nodig om te kunnen varen én te weten welke kant we op willen en daar dan ook aankomen.

Nog even terug naar de aanleiding van deze mail.

* Iemand die belangrijke info achterhoudt heeft daar belang bij= een rode vlag.

* Iemand die je inpalmt of verwijten maakt in de eerste ontmoeting(en)= een rode vlag.

*Iemand die ‘per ongeluk’ 5 kinderen heeft gekregen bij 3 vrouwen = een rode vlag.

* Iemand die slecht praat over zijn eerdere partner(s) = een rode vlag.

* Iemand die geen of nauwelijks contact heeft met zijn kind(eren) = een rode vlag

 Rode vlaggen zijn behalve persoonlijk ook te herkennen aan gezond, normaal denken en doen. Normaal als in ‘common sense’, iets wat we niet hoeven goed te praten voor iemand als er een kritische vraag over komt.

Een rode vlag is: een waarschuwing voor gevaar. Signalen die je serieus moet nemen voordat je je committeert aan een relatie.

Hier nog een paar signalen:

  • Je date/relatie is gescheiden en je mag nooit bij hem thuis komen.
  • De ex krijgt ALLE schuld van de scheiding, je date heeft geen of weinig zelfreflectie.
  • Je wordt op een voetstuk gezet zonder dat iemand je écht kent.
  • Jullie maken toekomstplannen zonder dat er sprake is van een gecommitteerde relatie.
  • Je date laat weken niks van zich horen en komt met een ‘zielig’ verhaal.

Ik wil je nog graag een paar goede vragen meegeven die je kunt stellen aan je date die kinderen heeft, namelijk:

  • Met wie van je kinderen heb je contact?
  • Hoe vaak zie je ze? Wanneer voor het laatst?
  • Betaal je kinderalimentatie?
  • Hoe is je relatie met je kinderen?
  • Hoe is de relatie met je ex(en)?

Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat ik vaak zeg: élke man vertelt wie hij in werkelijkheid is en vooral in het eerste gesprek….. dus luister goed!