Oudjaarsdag 2018,

Vanochtend ben ik begonnen met mijn dankbaarheidslijst over het afgelopen jaar. En oh oh wat is er weer veel om naar terug te kijken en dankbaar voor te zijn. Ik blijf erbij….sinds dat ik 10 jaar geleden ben begonnen met dagelijks een dankbaarheidslijstje te maken van een stuk of 10 punten zie en beleef ik zoveel méér. Goeie dingen. En minder goeie dingen die, door er bewust bij te zijn en te blijven, zich keerden in iets dat in elk geval behapbaar was en do-able. Om daarna weer verder te kunnen gaan. Midden van het jaar overleed mijn moeder na een ziekbed van 7 jaar als gevolg van vasculaire dementie. Hoe mooi was het om daar bij te zijn als familie (OK ik kwam 10 minuten later aan nadat ze haar laatste adem had uitgeblazen). De hele dag waren we samen geweest: mijn vader, zussen, dochter en kleindochter. Bij elke stop van haar adem (slaapapneu) hoopten we dat we er bij zouden zijn en hielden we haar hand vast, droogden haar voorhoofd en was daar de liefde, het moeiteloze liefhebben ondanks het onbegrip voor de keuzes die ik, die maakten in onze levens. De stilte en dankbaarheid van haar overgaan was zo intens en ontroerend in de kamer aanwezig. Mogen spreken op haar begrafenis, uit de schaduw van het ‘ongezegde’ komen, wéér een bevestiging dat moeiteloos liefhebben meer met durf te maken heeft dan met regels.

Mijn dankbaarheidslijst is lang, héél lang. Hoogtepunten zijn: afstuderen als trainer, nieuwe woonruimte vinden -op mijn lijf geschreven-. Als nummer 9 op de lijst staan en dan tóch nummer 1 worden. Dochterlief die mijn ‘oude’ woning mocht overnemen na 1e , 2e 3e  afwijzing in het vertrouwen blijven en mijn huurcontract alsnog na 5 maanden-zonder pushen, overgenomen mocht worden door haar. Ik hulp heb gevraagd en gekregen waardoor Moeiteloos Liefhebben een naam, een website, een e-book, een Masterplan, workshops en cliënten kreeg en zo kan ik nog even doorgaan.

Wil jij ook het nieuwe jaar ingaan met dankbaarheid? Dat gun ik je van harte.

Dus voor vandaag: neem een leeg vel papier, loop eens door je agenda, waar ben je geweest, wat heb je mogen en kunnen doen? Wat waren de verrassingen? Waar heb je moeite voor gedaan en is gelukt. Waar is het niet gelukt? Wat leerde je ervan/ Geduld? Vertrouwen? Afstoffen en weer doorgaan? Waar heb je je angsten bezworen? Waar heb je hulp gevraagd en gekregen? Waar volgde je je intuïtie? Waar vroeg je en werd je gesteund door het universum, GOD, bron, Moeder of hoe jij je verbindt met het grotere geheel? Waar liet je los en kon het leven aan je voltrekken?

The attitude of gratitude. Doe het. Voor 6 weken. Elke dag. Ervaar hoe je leven verandert.

Fijne Oud en Nieuw, mijn hond zit op een plek waar hij weinig tot geen vuurwerk zal horen….heb ik ook een rustige nacht ?

P.S. 1: Je zou mij heel blij maken met het liken van mijn Facebookpagina: http://bit.ly/2VmR09Z

P.S. 2: Op 11 januari vindt er weer een workshop plaats in Voorschoten: Word Meester in Zelfliefde…. ben jij erbij? http://bit.ly/2FLnIy6