Zelfliefde en onbaatzuchtige partnerliefde worden vaak voorgesteld als tegenpolen. Als je voor jezelf ‘kiest’, dan zou je partner tekort komen, zou je egoïstisch zijn of….GOD forbid een ‘bitch’.

Maar is dat nu echt zo? Kunnen Zelfliefde en gerichtheid op een ander ook samengaan? Ik ben het gaan onderzoeken.

Altruïsme in de Liefde oftewel onbaatzuchtigheid wordt gedefinieerd als: “een handeling, een gewoonte of een ethische doctrine. En stamt uit het jaar 1851. Voortdurende gerichtheid op het welzijn van anderen, vaak met opoffering of verwaarlozing van eigen belang en eigen welzijn. In tegenstelling tot egoïsme.”

Waarom doen verwachten we dat eigenlijk? Collectief? Vinden we dat we onszelf moeten opofferen, onszelf wegcijferen om de ander te behagen en kunnen we (pas) liefde krijgen als we daar aan voldoen? Hoe groot is dan onze teleurstelling als we in een relatie kwamen waarbij wij het gevoel hadden dat wij vooral moesten geven en dat de wederkerigheid uit bleef?

Wanneer kun je aanspraak op maken? Hoeveel liefdesliedjes gaan hierover en hoeveel romantische films gebaseerd op dit concept? Ja zelfs ‘Boer Zoekt Vrouw’ staat er bol van.

Verwachten dat de ander onbaatzuchtig geeft is het recept voor teleurstelling. Verwachten van onszelf dat we altijd gul en onzelfzuchtig kunnen geven idem dito. Dat is niet reëel. We zijn mensen, hebben onze eigen wensen en verlangens en die worden niet altijd gewaardeerd door de ander en vice versa. Dat geldt voor partners, familie, kinderen, werkgever etc.  En daar komt Zelfliefde om de hoek kijken.

Waarom is het nodig om onderscheid te maken tussen gezonde eigenliefde en zgn. belangeloze liefde voor een ander

Want was is ZELFLIEFDE nou eigenlijk??

Zelfliefde gaat er volgens mij om dat je keuzes maakt die gebaseerd zijn op eigenwaarde. Keuzes die goed zijn voor jou, ongeacht of de omgeving het er (helemaal) mee eens is. Keuzes die er voor gaan zorgen dat je je in de loop van de tijd minder uitgeput raakt, meer grenzen voelt en deze serieus neemt. Dat je zelf handelt en op zo’n  manier kunt communiceren dat er geen ‘gedoe’ ontstaat. Dat kan betekenen dat je vaker JA tegen jezelf gaat zeggen (daarvoor heb je een luisterend oor nodig voor je innerlijk weten) en nee tegen anderen (en leren uithouden dat iemand je niet begrijpt of boos op je wordt). Niet omdat je ze niet lief vindt, of het niet zou willen doen of iets dergelijks maar dat je een leuker mens bent, beter functioneert, betrouwbaarder wordt voor jezelf én de ander als JIJ uitgerust en tevreden bent, lekker in je vel zit. Dat je JA , Ja is en je NEE, NEE.

Een gouden regel hiervoor is: Nee kun je altijd geven en een Ja maar 1X. Dus als je twijfelt, of als je vaak Ja zegt en dan óf op je tandvlees doorloopt óf moet afhaken om een of andere reden kun je gaan oefenen met: ‘ik denk er nog even over na en kom er bij je op terug’. Zo kun je jouw tijd nemen om weloverwogen een besluit te nemen en de voors- en tegens van je beslissing naast elkaar neerleggen. Je kunt naar je motieven kijken en ze checken.

Wanneer kun je belangeloos en gul geven? Als je van jezelf houdt, tevreden bent met wie je bent en geluk ervaart.

Waarom doen we dat dan niet altijd? Omdat we bang zijn dat we de liefde van de ander kwijt raken, de goedkeuring, de waardering. Maar is het niet veel erger als we de liefde voor onszelf kwijt raken, steeds meer verwijderd raken van wie we echt zijn?

Hoe zou het zijn om én van jezelf te kunnen én van je partner, je kinderen, je familie onbaatzuchtig te kunnen houden? Als je weet en hebt geleerd om eerst jezelf te geven.

Net als in het vliegtuig geef je eerst jezelf het zuurstofmasker en gaat dan pas een ander helpen. Dat is niet egoïstisch, dat is van levensbelang! Zelfliefde zorgt ervoor dat we aanwezig zijn, tegen een stootje kunnen, onze aandacht kunnen verdelen, geen slachtoffer zijn.

Het is wat je tot een aantrekkelijke betrouwbare vrouw maakt. Iemand waar anderen graag bij in de buurt zijn. Conclusie?  Zelfliefde is NIET egoïstisch. Punt.

 

Ben jij er aan toe om daar meer over te weten en over te leren?

Regelmatig geef ik de Workshop: Maak kennis met de Liefde van je LEVEN.

Klik op de link hierboven om de meest recente data te vinden!